własnie chodzi mi po głowie że licznik może nie obsługiwać komunikatów z park assista
Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?
Zwiń
X
-
Witam,
mam pytanie do osób, które przerabiały u siebie podniesienie PLA z wersji 1.5 do 2.0: czy musieliście zmieniać coś w przycisku PA na konsoli? Chodzi mi konkretnie o to, czy było konieczne dodawanie przewodów do przycisku i dociąganie ich do wtyczki 16-pin przy sterowniku.
Przy okazji: jestem pod wrażeniem wątku - kopalnia wiedzy na temat tego moda.
Edit: dzięki Enriquez
Komentarz
-
-
Skoro udalo mi się z PA gen 1.5, to teraz zamiarzem sprobowac z gen 2.0. Niestety w audi a3 8p nie bylo gen 2.0. Zamierzam sprobowac z Waszym modulem 3AA 919 475 A / D / L. Na razie analizujac podlaczenie wersji 1.5 u mnie i w octavii, jest 1:1 taka sama.
Sadzicie, ze to zadziala u mnie? Domyslam sie, ze nie zakoduje swojego modelu auta, najwyzej bedzie walilo bledem. Ale czy zadziala?
Moze ktos podrzucic schemat podlaczenia dwoch tylnych cuzjnikow?Sprzedam hamulce przednie 312mm http://allegro.pl/hamulce-przednie-z...244093001.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czaro10Skoro udalo mi się z PA gen 1.5, to teraz zamiarzem sprobowac z gen 2.0. Niestety w audi a3 8p nie bylo gen 2.0. Zamierzam sprobowac z Waszym modulem 3AA 919 475 A / D / L. Na razie analizujac podlaczenie wersji 1.5 u mnie i w octavii, jest 1:1 taka sama.
Sadzicie, ze to zadziala u mnie? Domyslam sie, ze nie zakoduje swojego modelu auta, najwyzej bedzie walilo bledem. Ale czy zadziala?
Moze ktos podrzucic schemat podlaczenia dwoch tylnych cuzjnikow?
Jedyny problem to wyświetlanie na MAxi Dot - jak masz stare zegary możne nie pokazywać parkowania prostopadłego (ikonki będą jak do parkowania równoległego).
Ps - nie mogę załączyć pliku schematu - a ma 66kB - podaj maila na priv to przeslę
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowaltom99Ps - nie mogę załączyć pliku schematu - a ma 66kB - podaj maila na priv to przeslę
BTW: kowaltom99 mógłbyś potwierdzić, że przycisku na konsoli nie musiałeś przerabiać migrując z 1.5 do 2.0? Będę spokojniejszy - słyszałem różne wersje...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowaltom99Jak poszło 1.5 to powinno pójść 2.0.
Jedyny problem to wyświetlanie na MAxi Dot - jak masz stare zegary możne nie pokazywać parkowania prostopadłego (ikonki będą jak do parkowania równoległego).
Ps - nie mogę załączyć pliku schematu - a ma 66kB - podaj maila na priv to przeslę
Tylko ja mam Audi A3 i zupelnie inny wyswietlacz Tak to u mnie wyglada:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ULlJzHYNdT0#!
Leci PW.Sprzedam hamulce przednie 312mm http://allegro.pl/hamulce-przednie-z...244093001.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jmfZamieszczone przez kowaltom99Ps - nie mogę załączyć pliku schematu - a ma 66kB - podaj maila na priv to przeslę
BTW: kowaltom99 mógłbyś potwierdzić, że przycisku na konsoli nie musiałeś przerabiać migrując z 1.5 do 2.0? Będę spokojniejszy - słyszałem różne wersje...
Upgrade z 1.5 na 2.0 to tylko dodanie 2 czujników cofania z tyłu, wymiana czujników ABS z tyłu, wymiana modułu PDC i dodatkowe kodowanie w module ABS
PS - schematy puszczę wieczorem, mam je na stacjonarnym w domu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowaltom99i dodatkowe kodowanie w module ABS
Ps. Dlaczego nie moge dac punktu "pomogl"?Sprzedam hamulce przednie 312mm http://allegro.pl/hamulce-przednie-z...244093001.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowaltom99Przycisk na 100% zostaje ten sam. Ja sam na początku zrobiłem PLA1.5, potem upgrade na 2.0. Przycisku nie ruszałem
Upgrade z 1.5 na 2.0 to tylko dodanie 2 czujników cofania z tyłu, wymiana czujników ABS z tyłu, wymiana modułu PDC i dodatkowe kodowanie w module ABS
Zamieszczone przez czaro10Moglbys napisac co w sterowniku pompy trzeba przestawic?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jmfZamieszczone przez kowaltom99Przycisk na 100% zostaje ten sam. Ja sam na początku zrobiłem PLA1.5, potem upgrade na 2.0. Przycisku nie ruszałem
Zamieszczone przez czaro10Moglbys napisac co w sterowniku pompy trzeba przestawic?
Przy przejściu z PLA 1.5 na 2.0, po wymianie czujników ABS z tyłu trzeba zrobić kodowanie:
LC,17,0,PLA - Asystent Parkowania 2 generacji ( parkowanie
równoległe/prostopadłe ) zainstalowany
LC,18,4,PLA 2gen. - Czujnik ABS nowej generacji zainstalowany
LC,18,6,PLA 2gen. - Czujnik ABS nowej generacji zainstalowany
W module 44 Wspomagania musisz wpisać w kanale 4 adaptacji wartość "1"
Nie wykonuje się żadnej adaptacji nowych czujników.
Jedyne co trzeba zrobić dodatkowo to w module 10 (PDC) wykonać adaptację - wpisać wartość obwodu koła w mm (w liście rozwijalnej jest opcja "wheel circ".)
- ale do tego trzeba mieć VCDS w wersji 11.11 i wyżej (11.3 nie ma adaptacji tego modułu)
W module 10 kodujemy samochód - Touran - dla innych będzie wywalało błąd elektrycznego hamulca postojowego.
Jeżeli ktoś nie ma podpowiedzi LC do modułu 3AA919475 A,D,L to wklejam poniżej
S00,Parking Aid (J446) Security Access
S01,71679 = Coding Enabling
LC,00,0~1,00,Trailer Hitch not installed
LC,00,0~1,01,Trailer Hitch installed (manually removeable)
LC,00,0~1,02,Trailer Hitch installed (electrically operable)
LC,00,2,360 OPS active!!!
LC,00,4,Optical Illustration active
LC,00,5~6,00,Camery Type: Not installed
LC,00,5~6,01,Camery Type: Rear View Camera installed
LC,00,5~6,40,Camera Type: Environmental Camera installed
LC,00,7=,Some Options may require a Security Access before Coding!
LC,01,0,Automatic Transmission installed
LC,01,1,Start/Stop System installed
LC,01,4,Right-Hand-Drive (RHD)
LC,01,6,Automated Rear Lid installed
LC,01,7,Mute Function active
LC,02,0~7,00,Control Module not coded
LC,02,0~7,01,Model: VW Touran (1T)
LC,02,0~7,02,Model: VW Tiguan (5N) with 28?Front
LC,02,0~7,03,Model: VW Tiguan (5N) with 18?Front
LC,02,0~7,04,Model: VW Cross Touran (1T) / Skoda Superb (3T)
LC,02,0~7,05,Model: VW Passat (3C) Limousine/Sedan
LC,02,0~7,06,Model: VW Passat (3C) Variant/Wagon
LC,02,0~7,05,Model: VW Passat (3C2) Limousine/Sedan
LC,02,0~7,06,Model: VW Passat (3C5) Variant/Wagon / Skoda Yeti (5L7)
LC,02,0~7,07,Model: VW Passat CC (357) Coup
LC,02,0~7,0F,Model: VW Golf Cabrio
LC,02,0~7,15,Model: VW Golf Cabrio R
V,A64
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowaltom99W module 44 Wspomagania musisz wpisać w kanale 4 adaptacji wartość "1"
Nie wykonuje się żadnej adaptacji nowych czujników.
Choc VCDS nie wyswietla sie podpowiedzi co oznacza "2".
Zamieszczone przez kowaltom99W module 10 kodujemy samochód - Touran - dla innych będzie wywalało błąd elektrycznego hamulca postojowego.
Wchodzi Wam kodowanie Golfa?Sprzedam hamulce przednie 312mm http://allegro.pl/hamulce-przednie-z...244093001.html
Komentarz
-
-
W VCDS 11.11 są nieaktualne podpowiedzi dla adaptacji PLA
W VCDS 11.11.3 jest już tak:
W module 44, kanał 4
0 - PLA 1.0
1 - PLA 1.5 lub 2.0
2 - brak PLA
Co do kodowania - ja mam zakodowanego Tourana i OII parkuje prawidłowo. Błędów brak
Kodowanie Golfa mi moduł nie przyjmuje
Nie sprawdzałem czy PLA zadziała gdy zakoduje się samochód z elektrycznym hamulcem awaryjnym.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czaro10Te zakodowanie Tourana odbija sie na wiekszym potrzebnym miejscu do zaparkowania? No i czy nie wywala bledu niepoprawnego zakodowanego auta?
Ja trochę zaryzykowałem i kupiłem moduł z Golfa Cabrioleta - 3AA919475H - Cabriolet to prawie to samo co mój Golf Hatchback (ta sama szerokość, minimalnie dłuższy).
Zobaczymy jak będzie z kodowaniem.
Komentarz
-
-
Dzieki kowaltom99, wszystko jasne.
[ Dodano: Wto 21 Maj, 13 17:33 ]
Zamieszczone przez jmfTeż się nad tym zastanawiałem.
Ja trochę zaryzykowałem i kupiłem moduł z Golfa Cabrioleta - 3AA919475H - Cabriolet to prawie to samo co mój Golf Hatchback (ta sama szerokość, minimalnie dłuższy).
Zobaczymy jak będzie z kodowaniem.
Masz G6? Patrzylem w etce i nie widzialem w golfie nie cabrio PLA 2.0. Jakbys mial kiedys czas, to bym chetnie Twoj modul sprawdzil w swoim aucie jak Tobie pojdzie.Sprzedam hamulce przednie 312mm http://allegro.pl/hamulce-przednie-z...244093001.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czaro10Masz G6? Patrzylem w etce i nie widzialem w golfie nie cabrio PLA 2.0.
Różnica pomiędzy Cabrio a hatchbackiem to dodatkowe dwa czujniki parkowania z tyłu, tylne czujniki ABS z końcówką A i inna centralka.
Inny jest trochę tylny zderzak - w cabrio jego bok jest bardziej "równoległy" do bocznej linii samochodu. W hatchbacku jest dość owalny, w związku z czym nie ma idealnego miejsca do zamontowania czujnika - będzie niestety pod pewnym kątem. Trochę mnie to martwi, ale mam nadzieję, że nie będzie to problem.
Zamieszczone przez czaro10Jakbys mial kiedys czas, to bym chetnie Twoj modul sprawdzil w swoim aucie jak Tobie pojdzie.
Wygląda to tak:
http://i.imgur.com/w5Wgel8.jpg (widok z kabiny przez mały schowek)
http://i.imgur.com/4DqJ5Wr.jpg (widok od strony zdemontowanego podszybia)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jmfW hatchbacku jest dość owalny, w związku z czym nie ma idealnego miejsca do zamontowania czujnika - będzie niestety pod pewnym kątem. Trochę mnie to martwi, ale mam nadzieję, że nie będzie to problem.
[ Dodano: Wto 21 Maj, 13 23:00 ]
Zamieszczone przez jmfNo z tym będzie kłopot - w swoim samochodzie mam fabryczne PLA 1.5, w związku z czym moduł PLA jest na podszybiu i dostęp do niego jest bardzo utrudniony (trzeba zdemontować m.in. wycieraczki). Po instalacji wolałbym go już nie wyjmować...Sprzedam hamulce przednie 312mm http://allegro.pl/hamulce-przednie-z...244093001.html
Komentarz
-
-
Akurat wyjezdzam. Szkoda. Daj znac czy sie udalo.Sprzedam hamulce przednie 312mm http://allegro.pl/hamulce-przednie-z...244093001.html
Komentarz
-
-
Mam jeszcze pytanie co do samego klejenia uchwytów/holderów.
Kleiliście klejem dwuskładnikowym, czy może na taśmę dwustronną? I ewentualnie jakie wrażenia z samego procesu?
Holdery, których użyję, fabrycznie przychodzą z taśmą, ale zastanawiam się, czy będą się na niej dobrze trzymać zderzaka...
Komentarz
-
-
jmf, niebieska najmocniejsza 3M do zastosowania zew. albo klej dwuskladnikowy.
Zamieszczone przez jmfHoldery, których użyję, fabrycznie przychodzą z taśmą, ale zastanawiam się, czy będą się na niej dobrze trzymać zderzaka...Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wrojmf, niebieska najmocniejsza 3M do zastosowania zew.
Zamieszczone przez misiek^wroZamieszczone przez jmfHoldery, których użyję, fabrycznie przychodzą z taśmą, ale zastanawiam się, czy będą się na niej dobrze trzymać zderzaka...
Komentarz
-
Komentarz